Wymogi jakie muszą spełnić fermy aby uzyskać Certyfikat KAT (Kontrolowany, alternatywny chów zwierząt).

Firma Verkap Plus jest lokalnym liderem wśród producentów drobiu. W swoich obiektach wykorzystuje najlepsze innowacyjne technologie, hodując kurczęta rzeźne, kury nioski oraz kaczki piżmowe (Barbarie), aby w sposób bezpieczny i zgodny z wszelkimi normami zapewnić im odpowiednie warunki, w jakich przebywają.

Wieloletnie doświadczenie oraz profesjonalizm w podejściu do prowadzenia fermy pomaga firmie spełnić wszelkie jakościowe wymogi oraz europejskie standardy.

Z perspektywy wielu lat prowadzenia fermy drobiu Firma Verkap Plus cieszy się uznaniem oraz długoletnią współpracą wśród innych specjalistów w swojej branży. Nie tylko świadczy swoje usługi na najwyższym poziomie, ale również służy profesjonalnym wsparciem oraz fachowym doradztwem z zakresu swojej branży.

Hodowla kurcząt rzeźnych, kur niosek czy kaczek piżmowych (Barbarie), zdecydowanie należy do bardzo wymagających, dlatego w przypadku tego typu ferm warto postawić tylko i wyłącznie na rozwiązania ekologiczne.

Niestety wielu hodowców często nie stosuje się do wymogów, które należy spełnić, aby w sposób należyty prowadzić fermę drobiu. Tego rodzaju hodowla wymaga zachowania najwyższych norm jakościowych pod każdym względem. 

Sytuacja uległa drastycznej zmianie, kiedy zaczęły powstawać duże przemysłowe fermy drobiu. Często hodowcy stosowali tutaj nowoczesne technologie oraz nie zawsze korzystne dla środowiska substancje wykorzystywane w hodowli ptactwa.

Na szczęście poszczególne państwa zaczęły wprowadzać restrykcyjne działania, aby polepszyć stan hodowli i wyeliminować szkodliwe czynniki. 

Obecnie nowe obiekty hodowlane coraz częściej zaopatrywane są w coraz to lepsze innowacyjne urządzenia, które wydzielają mniej szkodliwych substancji dla środowiska.

Takie działania mają ogromne znaczenie w prowadzeniu ferm drobiu, gdzie specyfika hodowli wymaga zachowania wysokich norm jakościowych, ze względu na emitowane substancje do środowiska oraz na jakość mięsa na fermie.

KAT, najważniejsza instytucja kontrolująca fermy, określa wymogi, jakie należy spełnić, aby uzyskać certyfikat taki certyfikat.

Jeżeli chodzi o warunki w odchowie konwencjonalnym, określone są tutaj m.in. warunki dotyczące:

powierzchni użytkowej – długość boku nie może być mniejsza niż 30 cm, wysokość co najmniej 40 cm, kąt nachylenia 14%, w tym obszary do karmienia i pojenia drobiu, grzędami i podejścia. Dozwolone są jedynie 4 poziomy, jeden na drugim.

gęstość obsady – od 01.01.2022 do 30.06.2024: od 35 dnia życia max 20 zwierząt na m2 na powieżchni użytkowej.

systemy wielokondygnacyjne do 40 zwierząt na m2 powierzchni użytkowej.

Natomiast od 01.07.2024: 18 zwierząt na m2 od 35 dnia życia, systemy wielokondygnacyjne: na całkowitej powierzchni użytkowej max do 36 zwierząt na m2.

światło wymagany jest obowiązek światła dziennego, w budynku muszą znajdować się otwory świetlne ( min.3% powierzchni użytkowej). W przypadku kurników, które zostały dopuszczone do użytku jeszcze przed wejściem w życie przepisów, które nie posiadają wymaganych otworów, muszą udowodnić, że późniejsza instalacja takich otworów nie jest możliwa.

urządzenie do karmienia – pozyskana pasza dla drobiu jest tylko i wyłącznie od dostawcy paszy zatwierdzonego przez KAT. Podawanie ptactwu dodatków trawiennych, bez dodatku kokcydiostatyków do paszy.Koryta muszą być wydłużone: od 50 LT min.4,5 cm na zwierzaka oraz koryta okrągłe od 50 LT min.2 cm na zwierzę.

grzędy – należy wprowadzać od pierwszego dnia życia, podniesionych musi być minimum jedna trzecia grzęd. Od 35 roku życia: 6cm na zwierzę.