Stres cieplny na fermach drobiu

Więcej informacji o warunkach w kurniku znajdziesz tutaj

Ptaki mogą przechodzić stres cieplny  na skutek obecności różnych czynników fizycznych, takich jak np. hałas lub temperatura, a także czynników psychicznych, związanych ze zbyt dużym zagęszczeniem osobników w pomieszczeniu. Niezależnie od przyczyny powstania stresu, stan równowagi organizmu zostaje pod jego wpływem zachwiany. Dochodzi bowiem do homeostazy w wyniku reakcji układu nerwowego oraz układu hormonalnego. Na fermach drobiu, stres cieplny związany jest przede wszystkim ze zbyt nadmiernym ogrzewaniem obiektu. Konieczność adaptacji do nadzwyczajnych warunków środowiskowych, które nie są naturalne dla ptaków, niesie za sobą ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków.

Stałocieplne zwierzęta mają wysoko rozbudowany mechanizm termoregulacji. Temperatura ciała ptaków waha sie w przedziale 40-42,8 stopni Celsjusza. Jeśli warunki bytowe nie sprzyjają utrzymaniu tej temperatury ciała kurcząt, wówczas dochodzi do reakcji obronnych organizmu. Sytuacja wygląda gorzej dla młodszych osobników, których organizmy jeszcze nie wypracowały umiejętności radzenia sobie z tego typu anomaliami.

Właściwa wentylacja to zatem klucz do sukcesu każdej fermy. Nieprawidłowości pod tym względem mogą zdziesiątkować stado i zagrozić hodowli. Stres cieplny może dotknąć drób zarówno w warunkach stacjonarnych jak i w transporcie.

Najważniejsze jest nie tylko zapewnienie właściwej temperatury, ale również maksymalna redukcję czasu, w którym osobniki będą znajdować się przy niekorzystnych warunkach termicznych.

Wentylacja to nie tylko sprawna wymiana powietrza, ale również regulacja jego cyrkulacji. Prędkość powietrza powinna w miesiącach letnich wynosić ponad 1 m/s. Z taką wartością minimalizuje się ryzyko spowodowania przeciągów bądź zapylenia obiektu oraz zmniejsza się temperaturę odczuwalną ptaków

W jaki sposób rozpoznać stres cieplny u ptaków? Osobniki przejawiają zwiększoną osowiałość, chwiejny chód, zwiększoną pobudliwość, biegunki oraz zwiększone pragnienie. Ponadto pojawia się ziajanie, trzepotanie skrzydłami, zmniejszona aktywność czy zmniejszone spożycie paszy. Przy tych wszystkich objawach spadek poziomu produkcji jest nieunikniony.

Za wszystkie anomalie oczywiście w pierwszej kolejności odpowiada hodowca. Verkap Plus Sp. z o.o. wykorzystuje w produkcji innowacyjną technologię, bezpiecznie hodując kurczęta rzeźne, kury nioski oraz kaczki piżmowe (Barbarie). Metodą zwalczania zagrożenia zbyt wysokiej temperatury jest u nas przede wszystkim sprawne i dobrze zaprojektowane urządzenia schładzające, zaprojektowanie budynku, ograniczające skutki zbyt wysokich i zbyt niskich temperatur. Elementy takie jak ściany, sufit, podłoga czy okna powinny zapewniać wysoką ciepłochłonność, także kolor ścian nie pozostaje bez znaczenia – ściany pomalowane na biało nie pochłaniają energii słonecznej tak jak te pomalowane na kolory ciemne.